Kost och hälsa

Varför är det bra med baljväxter?

Baljväxter är ett samlingsnamn för bönor, linser, ärtor och kikärter. De är både användbara och näringsrika varför de förtjänar en plats i skafferiet!

Här listar vi deras fördelar:

  • De innehåller mycket protein
  • De innehåller en hel del vitaminer och mineraler, bla järn och folat!
  • De är fiberrika vilket är positivt för både blodsocker och mättnadskänslan
  • De har ett lågt fettinnehåll
  • De kan användas i så många olika typer av maträtter och mellanmål
  • De har dessutom lång hållbarhet

Baljväxter är med andra ord bra och det finns mycket man kan göra med dem:

  • De kan tillsättas i grytor och sallader eller soppor.
  • Kan användas för att göra vegetariska biffar eller burgare som alternativ
  • Rostade som snacks eller tilltugg t.ex  kikärter
  • Tillsätt baljväxter i bröd eller sojabönor i din smoothie
  • Använd dem i olika röror som tillbehör i måltiden eller som smörgåspålägg

Receptet på Pyttipanna med curry och kikärter hittar du här!