Kostråd före & efter operation

Råden inför och efter viktoperationen kan skilja sig åt mellan olika kliniker. Dietisternas riksförbund har sammanställt goda råd i broschyren Patientmaterial inför bariatrisk kirurgi. Det är vanligt att man inför operationen rekommenderas att äta en lågkaloridiet (pulverdiet) under några veckor innan operationen för att minska inlagring av fett samt storleken på levern.

Efter operationen rekommenderar många kliniker en upptrappning av maten från flytande kost till mjuk mat under en period för att sedan övergå till regelbundna måltider med så kallad normalkost.

Det är viktigt att följa de kostrekommendationer som man får från sin klinik.


Boktips!

Detta är en bok för dig som har gjort eller går i tankar om att göra en viktoperation. Innehållet är uppdelat i fyra sektioner som tillsammans ger dig de verktyg du behöver för att uppnå en hälsosam livsstil. Boken varvar råd kring kost och fysisk aktivitet med lättlagade, näringsrika recept. Med följer också ett effektivt träningsprogram där kroppen är det enda redskapet.

Bokens ambition är att inspirera till sunda, långsiktiga vanor och att finnas som vägledning, oavsett var du befinner dig på din resa.

Innehållet baseras på vetenskapliga studier samt på Therese Godings personliga erfarenheter från flera års arbete som dietist på en klinik i Stockholm.

Köp boken här!