Mineralskola

Här kan du läsa om de mineraler som är viktiga att dagligen ta tillskott av efter en gastric bypass eller en gastric sleeve, vilken form av mineralerna som rekommenderas samt varför en brist kan uppstå.

Fotograf Eva Malm – www.oddbrownbird.com

Järn

Järn behövs för transporten av syre från lungorna och ut i kroppen. Upptaget av järn är reducerat efter operationen, både pga en minskad mängd magsyra som behövs för upptaget och eftersom intaget av kött via maten är lägre än tidigare.  Det finns två typer av järn; icke hem-järn som finns i vegetabiliska livsmedel samt hem-järn som återfinns i animalier. Bägge järn-typerna tas främst upp i den del av tarmen som förbikopplas vid en gastric bypass, medan icke hem-järn även tas upp i hela tarmen. Därför rekommenderas tillskott av icke hem-järn i form av järnsulfat, järnfumarat eller järnglukonat enligt de nordiska riktlinjerna. MedMade innehåller järnfumarat för ett optimalt järnupptag efter operationen.  

Kalcium

Kalcium, som behövs för ett friskt och starkt skelett, tas främst upp i den del av tarmen som förbikopplas vid en gastric bypass. Kalciumtillskott ges vanligen i form av kalciumkarbonat men denna form av kalcium behöver magsyra för att kunna sönderdelas och tas upp. Upptaget försämras därför hos personer som genomgått en obesitasoperation där magsäcken involveras och därför rekommenderas tillskott av kalciumcitrat istället. En nyare studie visar också att kalciummängder upp till 800 mg inte påverkar upptaget av järn vilket innebär att man då kan ta dessa mineraler tillsammans. Studien visade även att doser från 1000 mg hämmar absorptionen av järn med knappt 50%. För att optimera upptaget av järn och kalcium innehåller MedMade 700 mg kalciumcitrat.

Zink

Zink behövs för immunsystemet och för syntes av proteiner, RNA, DNA och kolhydrater. Bra källor till zink är bl.a. kött, mejeriprodukter, fullkornsprodukter, ost och nötter. I kroppen återfinns lagren av zink i musklerna och i benvävnaden. Zinkbrist kan leda till anemi, försämrad lårläkning och försämrat immunförsvar, muskelsvaghet och diarré för att nämna några exempel. Efter operationen behöver man få i sig 9 mg zink per dag. MedMade ger dig 14 mg zink.

Läs mer om vitaminerna efter operationen här!