Fysisk aktivitet

Förutom att fysisk aktivitet är ett recept för att må bra och ha bättre ork får det dig att leva längre med en bättre hälsa. Man inte bara förbättrar sin långsiktiga hälsa utan man känner sig också friskare, mindre stressad och sover bättre. Regelbunden träning kommer också att underlätta för dig att bibehålla din viktminskning.

Rekommendationer

WHO har tagit fram rekommendationer för hur mycket fysisk aktivitet man behöver varje vecka och dessa är bra att ha som målsättning:

  • 150 – 300 minuter aktivitet i veckan vecka med måttlig intensitet kan översättas till 5 x 30-60 min promenader. Man behöver bli varm och få upp pulsen. Aktiviteten kan utföras om minst 10 minuter per tillfälle.
    • Eller 75 -150 minuter aktivitet i veckan med hög intensitet som kan översättas till 20-30 min jogging ca 3 -5 dagar i veckan. Man kan även blanda pass med medel och hög intensitet.
  • Muskelstärkande fysisk aktivitet 2 tillfällen per vecka (se gärna våra styrkeövningar).

Måttlig intensitet innebär en viss ansträngning medans hög intensitet kräver stor ansträngning.

Använd vår aktivitetsdagbok

För att underlätta för dig att få en överblick kring hur mycket du rör dig har vi tagit fram en aktivitetsdagbok som du enkelt kan spara ner och fylla i digitalt eller skriva ut och sätta upp på kylskåpet och fylla i med penna!

Kom igång!

Det som gör att vi sällan kommer iväg för att motionera är tidsbristen. Vardagslivet ger många möjligheter till motion, som vanligen inte kräver någon större omläggning av din planering.

  • Ett första steg kan vara att börja med att öka på sin vardagsaktivitet genom att t ex gå och handla, ta trapporna, cykla till jobbet och promenera efter lunch.
  • Prova att motionera hemma med hjälp av olika redskap eller träningsappar med färdiga träningsprogram. Bestäm dig för vad du vill börja med!
  • Fundera på när du har som mest tid och lägg upp en plan som du kan prova och utvärdera efterhand. Planering är A och O och det kan vara bra att avsätta ett par tider i veckan för att inget annat ska komma i vägen.

Tänk på att börja lugnt om du inte motionerat på länge. På så vis undviker du både att tröttna och att skada dig. Att promenera är ofta en bra start och dessutom väldigt flexibelt, eftersom du väljer hur långt du går och hur utmanande väg du tar – med eller utan uppförsbackar, trappor och så vidare.