Fysisk aktivitet

Förutom att fysisk aktivitet är ett gratis recept för att må bra, känna sig piggare och ha bättre ork får det dig att leva längre med bättre hälsa och välbefinnande. En regelbunden fysisk aktivitet kommer också att hjälpa dig att lättare bibehålla vikten efter att du har gått ner i vikt.

Hur mycket behöver man motionera?

Fysisk aktivitet handlar inte bara om att gå till gymmet eller ge sig ut i löpspåret, utan det kan vara både fritidsaktiviteter, trädgårdsarbete, aktivitet på arbetet eller i hemmet.

Det finns faktiskt rekommendationer (från WHO) kring hur mycket man behöver röra på sig för att leva hälsosamt och minska risken för sjukdomar! De sammanfattas lätt i två steg;

  • 150 min/vecka fysisk aktivitet med måttlig intensitet. Det kan översättas till 5×30 min promenad/vecka. Man behöver bli varm och få upp pulsen. Aktiviteten bör spridas ut på flera dagar/vecka och kan utföras om minst 10 min/gång.
    • Eller 75 min fysisk aktivitet med hög intensitet per vecka. Det kan översättas till 20-30 min jogging ca 3 dagar/vecka. Man kan även blanda pass med medel och hög intensitet.
  • Muskelstärkande fysisk aktivitet 2ggr/vecka.