Vanliga frågor och svar

Vad innehåller MedMade?
MedMade är en vitamineraltablett som innehåller skräddarsydda mängder vitaminer och mineraler för dig som genomgått en gastric bypass eller gastric sleeve. Särskilt fokus ligger på vitamin B12, järn, kalcium, vitamin D, tiamin och zink. Fullständigt innehåll finner du här.

Hur många tabletter behöver jag ta per dag?
Fyra tabletter per dag behövs för att nå rekommenderade mängder av vitaminer och mineraler efter en viktoperation enligt Nordiska riktlinjer för supplementering och uppföljning efter obesitaskirurgi (2017).

När på dagen ska jag ta tabletterna?
Prova dig fram för att se vad som fungerar bäst. Man kan ta alla tabletterna på en och samma gång eller fördela dem på två eller flera tillfällen. Vid eventuellt obehag såsom illamående så kan det lindras genom att ta tabletterna i samband med måltid.

Ersätter MedMade de tabletter som läkaren skriver på recept efter viktoperationen?
MedMades innehåll uppfyller de rekommendationer som finns gällande vitaminer och mineraler efter en viktoperation (gastric bypass och gastric sleeve) och kan därför ersätta de vitaminer och mineraler som skrivs ut efter en viktoperation. Vanligtvis B12, järn, kalcium/d-vitamin samt multivitamintablett.

Behöver jag andra vitaminer och mineraler utöver MedMade?
Generellt sett så är svaret nej, MedMade uppfyller riktlinjerna för ”standardpreparaten” efter en viktoperation. Dock kan läkare vid behov ha förskrivit ytterligare vitaminer eller mineraler utöver standardpreparaten, tex vid en uttalad brist. Kontakta läkare eller dietist om du är osäker.

Vilken form av kalcium och järn innehåller tabletterna?
Kaliumcitrat och järnfumarat för att optimera upptaget. Efter en viktoperation minskas produktionen av magsaft vilket kan påverka upptaget negativt. Vid gastric bypass kopplas dessutom en del av tunntarmen förbi vilket minskar ytan i tarmen där vitaminer och mineraler absorberas. Rådande riktlinjer rekommenderar kalcium just i citratform och järn i fumaratform (alternativt sulfat eller glukonat) för att göra det så enkelt för kroppen som möjligt att ta upp dessa mineraler.

Var kan jag köpa MedMade?
MedMade finns på modifast.se samt hos flera onlineapotek.

Kan jag starta en prenumeration på MedMade?
På apotea.se kan man enkelt starta en prenumeration för att enkelt få hem MedMade enligt önskat intervall.

Jag har svårt att svälja tabletter, kan jag krossa eller lösa upp MedMade?
MedMade kan delas eller lösas upp i vätska. Det är dock ingen brustablett så den behöver ligga i vätska en stund för att sedan röras runt i vätskan för att lösas upp.

Kan man ha kalcium och järn i samma tabletter?

Innehåller MedMade gluten eller laktos?
MedMade är glutenfri och laktosfri.

Är MedMade vegansk?
Alla vitaminer och mineraler i MedMade är veganska förutom D-vitaminet som utvinns från ull.

Kan jag använda MedMade under graviditet?
Man kan behöva komplettera med ytterligare vitaminer eller mineraler som gravid och viktopererad, tex folat och järn. Stäm av med barnmorska.

Hur ofta ska jag ta blodprov efter operationen?
Gärna en gång per år, resten av livet.

Hur länge behöver jag ta vitaminer och mineraler efter viktoperationen?
Man rekommenderas att ta tillskott av vitaminer och mineraler livet ut.

Hur ska MedMade förvaras på bästa vis?
Torrt, med locket på i rumstemperatur. Undvik fukt och hög värme.

Var tillverkas MedMade?
Certifierad tillverkning som sker i Sverige.

Jag har gjort en duodenal switch, kan jag ta MedMade?
Innehållet i MedMade är anpassat efter operationsmetoderna gastric bypass och gastric sleeve. Vid andra operationsmetoder kan man behöva komplettera med ytterligare vitaminer och mineraler. Ta kontakt med dietist eller läkare.

Kan jag använda MedMade utan att ha gjort en viktoperation?
Nej, MedMade är skräddarsytt för personer som genomgått gastric bypass eller gastric sleeve. Nivåerna av vissa vitaminer och mineraler i MedMade blir för höga för den som inte är viktopererad.

Finner du inte svar på din fråga? Tveka inte att maila vår dietist på medmade@navamedic.com.