Kost efter operationen

Efter en viktoperation rekommenderas man att äta vanlig mat. Vanlig mat innebär en ”normalkost” fast med något högre andel protein i förhållande till fett och kolhydrater. I forskningsstudier har man sett att det inte bara bidrar till en bättre mättnadseffekt utan ger även bättre långsiktiga resultat av vikt- och fettförlust och en större viktminskning vid 10 års uppföljning efter operation. [2,3,]

En kost med något högre andel protein innebär ungefär ca 20-25 g protein extra/dag jämfört med en NNR kost. Det brukar sällan vara ett problem att täcka sitt proteinbehov om man äter frukost, lunch och middag men om portionerna är små så kan man förstärka med proteinrikare mellanmål, se vår Proteinförstärkta mellanmål. 

Man har också sett att de som åt mindre än rekommenderat proteinintag efter operation hade en större förlust av fettfri massa (muskelmassa som är viktigt att bevara). [4] Man måste utöver kosten tänka på att livslångt komplettera kosten med multivitamineral-tillskott för att undvika näringsbrister.

Tallriksmodell med 1/3 protein, 1/4 kolhydrater och resten grönsaker

Smidig tallriksmodell att använda sig av

Tallriksmodellen är ett bra verktyg att använda sig av. Du får en bra balans mellan de olika grupperna och ger en välkomponerad måltid. Tallriken kan med fördel delas upp i 1/3 protein, ¼ kolhydrater och resten grönsaker som är både nyttigt, mättande och kalorisnålt. Ett bra hjälpmedel som man kan använda sig av när man lägger upp på tallriken är en måttsats som kan vara till hjälp för ögonmåttet, se Mealsizer.