Hur ofta behöver man äta?

Hur många måltider man äter per dag kan variera även en lång tid efter en viktoperation. Det beror på vad som fungerar bäst.

Med operationen sker en förändring av hunger- och mättnadskänslor som kan påverka på olika sätt, även på lång sikt. De flesta upplever inte så mycket hungerkänslor och det kan vara så även fortsättningsvis, medan andra besväras av hunger och har svårt att sätta stopp.

Känner man inte av så mycket hungerkänslor kan man lättare glömma bort att äta och därför hoppa över måltider. När man väl kommer på att äta så blir det ofta något snabbt som är både energirikt och näringsfattigt, det vill säga något man kanske inte planerat för. Det handlar alltså om att äta regelbundet och inte hoppa över måltider.

Om man å andra sidan besväras av hungerkänslor ökar det risken för att man småäter och äter flera måltider än man tänkt sig. Det kan göra att det totala energiintaget kan bli för högt och kan öka risken för att vikten vänder uppåt.

Viktigt med måltidsordning

Det är viktigt att tänka på att planera för sina måltider och att äta regelbundet med 3 huvudmål (frukost, lunch, middag) per dag och med ungefär samma tidsintervall mellan målen. Både för att få i sig bra näring och för att må så bra som möjligt. Mellanmål kan man äta vid tidpunkter man brukar känna sig trött eller då man har ätit mindre portioner till huvudmål. Mellanmål är också ett bra sätt för att äta mer frukt.

Att planera i förväg vilka tider man ska äta kan hjälpa till så att man äter mer regelbundet. Ibland behöver man ställa ett larm för att komma ihåg att äta. Allt som kan hjälpa till är bra.

Regelbundna matvanor är en viktig faktor som kan hjälpa dig att hålla vikten på lång sikt.