Vitaminskola

Efter en viktsoperation behöver man förebygga att man inte får bristtillstånd av vissa vitaminer. De vanligast förekommande bristerna är B12- och D-vitaminbrist. Här kan du läsa mer om de viktigaste vitaminerna att ta tillskott av efter operationen.

Vitamin B12

B12-vitamin behövs bl.a. för produktionen av röda blodkroppar nervsystemets funktion. Kroppen har ett lager av vitaminet som räcker några år och därför dröjer det innan man upptäcker ett bristtillstånd. Upptaget försämras efter operationen då tillgången av Intrinsic factor (IF) och magsyra minskar, som båda är nödvändiga för att ta upp vitamin B12. Rekommendationen anger ett tillskott som ger 350-1000 µg B12 per dag vilket MedMade tillgodoser.

Vitamin D

D-vitamin spelar en viktig roll för upptaget av kalcium och fosfat för att bibehålla ett friskt skelett. Många har låga D-vitaminnivåer redan innan operationen och upptaget kan också påverkas av malabsorption och sjukdomar i tarmen. D-vitamin bildas med hjälp av solens strålar och återfinns även i fet fisk samt berikade produkter. De nordiska riktlinjerna rekommenderar att minst 20 µg D-vitamin och tas i kombination kalcium dagligen för att undvika att osteoporos och osteomalaci utvecklas. En dagsdos av MedMade ger 32µg per dag.

Folsyra

Folsyra är den syntetiska varianten av vitamin B9 som finns i tillskott medan folat återfinns i vanliga livsmedel. Folsyra behövs för normal celldelning och uppbyggnaden av aminosyror. Bra folatkällor i maten är lever från nöt och kyckling, bönor, linser och kikärtor, spenat, salladskål och broccoli. Folsyrabrist leder till en försämrad celldelning och en rubbad proteinomsättning vilket märks snabbast hos snabbväxande celler som t.ex. vid bildningen av röda blodkroppar. Rekommendationen är 400 µg folat efter operationen vilket du får via MedMade.

Tiamin

Tiamin behövs för kolhydratomsättningen samt nerv- och muskelfunktionen. Exempel på faktorer som kan bidra till tiaminbrist efter operationen är ett lågt energiintag, snabb viktnedgång, långvariga kräkningar samt att man inte tar sina vitaminer och mineraler. Tidiga symptom på tiaminbrist kan t.ex. vara nedsatt aptit, försämrad koncentrationsförmåga och trötthet. Uppkommer en tiaminbrist efter operationen sker det oftast inom några veckor. Bra källor till tiamin är skinka, sojabönor och spannmål. Kvinnor behöver få i sig 1,1 mg tiamin per dag medan rekommendationen för män är 1,4 mg per dag. MedMade innehåller 1,3 mg tiamin.

Läs mer om de viktiga mineralerna efter gastric bypass och gastric sleeve här!