Kost och hälsa,  Livsstilsförändring

Stor hudkostym

En förändrad kroppsstorlek efter en viktoperation ger bland annat fördelar som ökad rörelsefrihet i allt från att kunna böja sig ner och knyta skorna till att underlätta mer krävande fysisk aktivitet.

Hudkostymens storlek hänger inte alltid med i viktnedgången och de flesta före operationen känner till att huden kommer att bli lösare efteråt. Som med så mycket annat som har med kroppen att göra så är det ytterst individuellt vilken förmåga huden har möjlighet att dra ihop och anpassa sig till den nya kroppsstorleken och genetiken spelar stor roll.

De positiva hälsofördelarna med en viktoperation tycker de allra flesta övervinner eventuell löst hängande hud men ibland kan faktiskt den större hudkostymen bli till besvär framförallt av att det skaver, orsakar eksem eller svamp i hudvecken. Tips för att undvika besvär är att tvätta rent hudvecken regelbundet och se till att de får lufta ordentligt och bli riktigt torra. Idag finns det dessutom funktionella kläder och underkläder som hjälper till att hålla huden på plats för att minska skav och obehag.

Ibland kan det finnas medicinska skäl att ta bort delar av den överflödiga huden, bland annat av tidigare nämnda besvär. Vissa väljer att bekosta detta på egen hand och i vissa regioner kan man få hjälp, framförallt med överskottshud på buken. Förutsättningarna för att få korrigerande bukkirurgi ser olika ut i olika regioner men vanligtvis har man krav på vikstabilitet i cirka sex månader och att det dessutom ska ha gått minst två år sedan viktoperationen. Det brukar även finnas BMI-gränser samt krav på att besvären ska vara av en viss karaktär, tex att bukvecket ska ha ett överhäng på minst fem centimeter. Rökfrihet är också ett krav för att optimera läkningsprocessen.

Att omfamna sin nya kropp oavsett storlek på hudkostymen tycker vi förstås är det alla viktigaste. Fokus på hälsa och funktion framför utseende behöver de flesta av oss påminnas om, viktopererade eller inte.