Kost och hälsa,  Ladda ner folders

Proteinrika mellanmål

Mellanmålen spelar en särskilt viktig roll den första tiden efter en viktoperation och för många även på lång sikt. Utöver frukost, lunch och middag behöver många av oss fylla på med mer näring och energi under dagen. De allra flesta mår bra av att äta jämnt fördelat över dagen och då är mellanmål toppen att ta till.

Att äta varierat underlättar att vi får i oss alla viktiga näringsämnen och efter en viktoperation är det särskilt viktigt att hålla lite extra koll på proteinintaget. Protein är kroppens viktigaste byggstenar och ett tillräckligt proteinintag kan till viss del motverka muskelförlust under pågående viktnedgång och protein bidrar också till mättnadskänslan.

Även grönsaker och frukt är bra att äta flera gånger per dag för att få i sig vitaminer, mineraler men också fibrer. Fibrer bidrar likt protein till mättnadskänslan och kan också motverka trög mage. En målsättning, för att äta varierat och näringsrikt, är att ha minst ett proteinrikt livsmedel och minst en frukt/grönsak till alla måltider oavsett om det är frukost, lunch eller mellanmål.

Vår dietist har sammanställt en broschyr med proteinrika och näringsberäknade mellanmål, perfekt för dig som är viktopererad. Här hittar du den för nedladdning!