Kost och hälsa,  Livsstilsförändring

Smekmånaden – medvind efter viktoperationen

När de första veckorna efter viktoperationen har passerat och man sakteliga börjar lära känna den nya lilla magens signaler så landar många i den så kallade smekmånadsfasen vilket det första året efter operationen ibland kallas för.

Detta då det mesta kan kännas lätt tack vare operationens effekter som ger medvind i hälsoresan och förändringsarbetet. Om man exempelvis före operationen kämpade med att aldrig känna sig riktigt mätt så är det nu plötsligt tvärtom och lätt att hålla sig till en liten portionsstorlek. Hungerkänslorna lyser med sin frånvaro och vikten tickar på nedåt, kanske till och med utan större ansträngning. Det blir också enklare och roligare att röra på sig i takt med att vikten minskar. Det är heller inte ovanligt med mindre värk i kroppen jämfört med tidigare och tillsammans med alla tidigare nämnda positiva effekter som kommer med operationen och viktnedgången så kan man känna sig gladare än på länge. Under den här perioden är det därför ofta lätt att hålla sig på rätt köl då kroppen säger ifrån med dumping om man äter ”fel” eller på ”fel sätt”, vilket är tacksamt då det blir lättare att göra rätt.

Men vad händer när medvinden avtar?
Kring ett och ett halvt år efter operationen, detta varierar från person till person, så brukar viktnedgången ha stannat av för de flesta. Antingen är man nöjd över det kroppen har åstadkommit eller så har förändringen inte nått upp till förväntningarna. Det är egentligen nu som den stora utmaningen börjar, att lyckas hålla i alla fina livsstilsförändringar och nya vanor man förhoppningsvis har etablerat efter operationens första år, trots att de resultat som tidigare har hållit motivationen uppe avtar. Kanske tryter motivationen när siffrorna på vågen inte fortsätter att ticka nedåt och vad händer när vikten ökar igen? Det är också bra att komma ihåg och ha med i sina förväntningar – det är fullständigt normalt (och förväntat!) att kroppen tar igen en del av den förlorade vikten ca två år efter operationen. Något år efter operationen kan man också uppleva att kroppen svarar allt mindre på operationen, tidigare väldigt tydliga mättnadssignaler kan bli diffusa vilket gör att portionsstorleken ökar, dumpingen lyser med sin frånvaro trots att man äter lite för fort eller lite fetare mat jämfört med vad man tålde tidigare. Kanske kommer hungern krypande vilket kan öka risken för småätande.

Att hålla i de goda vanorna
Man brukar också prata om att det är fördelaktigt att operera sig när livet är någorlunda i balans då mycket energi och fokus går åt till att anpassa sig till livet som opererad. Vi vet ju dock alla att livet pågår och oväntade händelser sker. Det är då de nya vanorna verkligen sätts på prov, har du möjligheten att bita i och upprätthålla dina nya hälsosamma matvanor eller faller du tillbaka till de gamla vanorna du jobbat hårt för att förändra?

Resultatet av en viktoperation varierar mellan individer, precis som andra medicinska behandlingar och ingrepp, och är omöjligt att förutspå inför operationen. Det kan vara skönt att känna till att vissa fysiska återkopplingar såsom ändrade förhållanden mellan hormoner som påverkar hunger och mättnad är utom individens kontroll, dessa kan man inte styra. Det man däremot som opererad kan göra är just att ta till vara på medvinden som operationen kan ge för att etablera hälsosamma levnadsvanor kort efter operationen då de förhoppningsvis förändras till det bättre och sedan när de ska upprätthållas på lång sikt.

Tips för att komma på banan igen:

  • Se över dina rutiner både gällande mat och motion. När fungerar det som bäst och när går det mindre bra? Finns det något som triggar att de goda rutinerna läggs åt sidan? En veckas matdagbok kan hjälpa dig att få en översikt.
  • Ta hjälp, finns det behov av samtalsstöd för att komma i kontakt med underliggande känslor som påverkar mat- och/eller levnadsvanor?
  • Behålla dina goda vanor med att ta dina ordinerade vitaminer och mineraler dagligen.

Vi påminner alltid om att en viktoperation kan ge så mycket mer än endast viktnedgång, just möjligheten att få lite medvind i förändringsarbetet för att etablera nya levnadsvanor är hälsofrämjande på sikt oavsett vad vågen visar. Vi uppmanar till att fokusera och glädjas även åt ökad ork, förbättrad sömn, lättheten att röra på sig och kanske den minskade mängden läkemedel som en viktoperation kan resultera i.