Juliga recept till mellis och julbordet!
Nu är det inte långt kvar till jul och i år kan man behöva julkänslan och stämningen extra mycket.
Här delar vi med oss av några alternativa recept till julbordet eller för att bara öka julstämningen nu innan jul!
Vaniljris á la Malta med bärsås
Ingredienser, 4 portioner:
- Grötris för 3 personer
- 1 burk vaniljkesella
- 1 msk socker till bärsåsen
- 3 dl hallon, blåbär eller björnbär
- 2 dl vatten
- 1,5 msk potatismjöl
- Ev 1 mandel att gömma i vaniljriset
Gör så här:
Koka grötriset enligt patketet för 3 personer och låt det svalna. Blanda grötris och vaniljkesella.
Bärsås: Blanda vatten, bär och socker i en kastrull. Koka upp. Ta av kastrullen från plattan. Blanda potatismjöl med lite kallt vatten och häll i en stråle ner i kastrullen samtidigt som du rör om.
Servera vanilj-riset med såsen och njut!
Proteinrika saffransplättar
Ingredienser, en portion:
- 125 g Keso mini eller naturell (en halv burk)
- 1 ägg
- 1 msk vetemjöl
- 1/2 msk fiberhusk
- En nypa sötningsmedel
- 0,5 – 1 paket saffran (efter smak)
- tillbehör som färska bär eller bärpott av frysta bär samt vaniljkesella
Gör så här:
Rör samman ingredienserna och låt stå svalt ett tag. Stek sedan plattarna i flytande margarin och servera med bär och en klick vaniljkesella.
Julbordstips! Blomkålskräm att lägga på ägghalvor (istället för majonnäs)
Ingredienser:
- 1 blomkålshuvud
- Ca 2,5 dl mjölk
- Örtkryddor och/eller lite salt
Gör så här:
Lägg blomkålsbuketterna i en kastrull och häll på ca 2 dl mjölk. Koka upp. Ta upp blomkålsbuketterna och tillsätt 0,5 dl mjölk, mixa och tillsätt kryddor. Häll på mer mjölk vid behov, krämen ska vara fast. Klicka eller spritsa sedan ut krämen på dina ägghalvor. Blomkålskrämen passar även utmärkt till rökt kött som t.ex. kassler.