Håll i dina goda matvanor
Att äta välplanerade, balanserade och regelbundna måltider är en målsättning för många av oss men som i perioder kan vara mer eller mindre utmanande att få till. Ett sätt att underlätta för sig själv i vardagen kan vara att förbereda hela eller delar av måltider för att enkelt och snabbt få ihop goda och näringsrika alternativ även när tiden är knapp eller när inspirationen tryter. Nedan följer några tips för att underlätta goda matvanor veckans alla dagar.
- Skär morötter, paprika, blomkål och gurka i stavar och förvara i vattenfyllda matlådor i kylskåpet. Enkelt att plocka fram som snacks när magen kurrar eller för att komplettera middagstallriken med.
- Förbered en sallad som håller hela veckan och förvara i kylen. Se recept längre ner i mailet.
- Koka ägg för hela veckan och förvara i kylskåp. Perfekt frukost- och mellanmålsalternativ.
- Storkok – laga större mängder mat på en gång och proppa kyl/frys full med goda matlådor som enkelt kan kompletteras med grönsaker enligt ovan.
- Förbered frukost kvällen före med overnight oats eller chiapudding i glasburkar. Toppa med frysta bär.
- Häll över frysta bär i en matlåda och förvara i kylen. Perfekt att toppa yoghurten, kvargen, gröten med både till frukost och mellis.
- Förvara en bar eller två i handväskan eller skrivbordslådan att ta till de gånger då all planering faller på ändan. Det kan hända den bästa men då har du ändå chansen att må bra tack vare snabb påfyllning med energi och näring.
Veckosallad med variation
Basingredienserna i salladen är riven vitkål (800 gram) och grovrivna morötter (300 g). Till dessa gör du en vinegrette med olja (1 dl), vitvinsvinäger (0,5 dl) och salt (1 tsk). Denna veckosallad är god i sig att äta men om du önskar lite variation så följer här några tips:
- Hackade nötter såsom valnöt eller hasselnöt
- Torrrostade solrosfrön eller pumpafrön
- Grovrivet äpple
- Purjolök eller rödlök
- Grovrivna rödbetor
- Chiliflakes och limesaft