Näring och brister

Kalorier vs näring – hur kan man tänka?

Det är troligtvis så att flera av er som genomfört en viktoperation tidigare utgått från antalet kalorier som maten innehåller, för att kunna minska i vikt. Inför operationen är det även många som genomgått en flytperiod med kostersättningar, som t.ex. Modifast, där syftet varit att begränsa kaloriintaget ganska kraftigt för att gå ner i vikt inför operationen. Huvudsyftet har då varit att minska leverns storlek för att underlätta ingreppet.

Hur ska man då tänka efter operationen? Eftersom operationen i sig hjälper till att begränsa kaloriintaget bör fokus istället ligga på att göra bra livsmedelsval och att skapa näringsrika måltider. Det blir nämligen ännu viktigare att se till att det man äter till största delen ger bra med näring, när man inte inte äter lika mycket som tidigare.

Arbetar man aktivt med att förändra tidigare beteenden kring mat och göra bra och näringsrika val, kommer det även underlätta att hålla den nya vikten i längden!

Rutiner och planering är en stor hjälp

Bygg upp rutiner som underlättar för dig att äta hälsosamt. Har man hälsosam mat hemma kommer det så klart underlätta att man gör bättre val när man ska äta en måltid. Det kan kräva lite planering med inköpslistor, handling mm men tänk på att den tid du lägger ner på att planera kommer att hjälpa dig sen.

Tips!

  • Skapa en standard inköpslista med varor du alltid vill ha hemma.
  • Använd en app där du direkt kan skriva upp när ett livsmedel tar slut, då kommer i stort sett inköpslistan vara klar när du ska handla!
  • Gör en veckoplanering som innefattar både huvudmåltider och mellanmål.
  • Är det svårt att motstå utrymmesvaror när det finns hemma? Köp endast hem dessa när du bestämt dig för att äta dem.

När vikten stannar av eller ökar

Är det så att viktminskningen stannar av eller kanske ökar efter ett tag? Ett bra första steg är då att skriva en matdagbok för att få en överblick kring hur man äter och om något förändrats. Ofta kan man då se vad man kan justera. Fråga dig själv vad som har förändrats och var ärlig mot dig själv. Gå tillbaka till de råd du fått från kliniken och gör de justeringar som behövs. Det är inte ovanligt att portionsstorleken ökat när det gått en tid och då kan man prova med en mindre tallrik alternativt väga maten en tid igen.

Kom ihåg – även om du fokuserar på näringsrik mat är det viktigt att inte hoppa över det dagliga tillskottet av vitaminer och mineraler som du ordinerats, trots att du känner dig pigg och frisk.

Har du hamnat i en längre viktplatå kan du läsa mer om detta här!