Kost och hälsa

Varför tallriksmodellen?

Även om den har funnits ett tag så är den så kallade Tallriksmodellen fortfarande är ett praktiskt hjälpmedel för att komponera måltiden rätt och få bra balans mellan olika slags livsmedel!

Tallriksmodellen är alltså ett bra verktyg att använda sig av! Du får en bra balans mellan de olika grupperna som ger en välkomponerad måltid. Efter en viktoperation kan tallriken med fördel delas upp i 1/3 protein (kött, fisk, ägg eller baljväxter), ¼ kolhydrater (potatis, ris, pasta eller bröd) och resten grönsaker (grönsaker, rotfrukter, frukt och bär) som är både nyttigt, mättande och kalorisnålt.

Observera att tallriksmodellen inte tar hänsyn till den absoluta mängden av livsmedlen utan bara proportionerna mellan dem. Glöm därför inte att portionsstorleken måste anpassas efter ditt energibehov. Modellen tar heller inte hänsyn till olika fettinnehåll i olika livsmedel, så sunt förnuft och kloka val är viktiga även inom modellen.