Hjälpsamma produkttips,  Kost och hälsa

När magen krånglar

Det är inte ovanligt att magen krånglar lite den första tiden efter viktoperationen, det tar ett tag för tarmen att återfå sin fulla funktion efter en operation (tex gastric bypass). För de flesta är besvären tillfälliga men några kan få ihållande besvär. Det är viktigt att komma ihåg att vissa symtom såsom buksmärta och kräkningar inte är ett ”normaltillstånd” efter operationen och kan behöva följas upp av din läkare.

Förstoppning

Längre tid mellan avföringarna efter operation är förväntat, särskilt de första dagarna när du äter mindre mängd mat. Att ha avföring varje tredje dag är inte ovanligt, även om du före operationen har haft det dagligen. Förstoppning är heller inte ovanligt den första tiden efter operationen. Detta kan ofta förebyggas genom att vara fysiskt aktiv vilket kan främja tarmens rörelser. Vätskeintaget kan också vara avgörande för att undvika att bli förstoppad, se till att dricka ordentligt mellan måltiderna. Om du vanligtvis har en trög mage så är fiberintaget också viktigt att tänka på, komplettera med grovt bröd och grönsaker.

Ibland kan det vara så att den vanliga maten inte räcker till och då kan katrinplommondryck eller receptfria medel hjälpa till både med att förebygga samt att behandla tillfällig förstoppning. Ett exempel är drickfärdiga ForlaxGo som finns receptfritt på apotek och ger effekt inom 24-48 timmar.

Järntillskott kan också bidra till trög mage. MedMade innehåller en mindre mängd järn jämfört med preparat som förskrivs av läkare och kan därför vara snällare mot magen. MedMade innehåller järnfumarat för att optimera upptaget samtidigt som formen möjligtvis kan ge mindre besvär jämfört med andra alternativ.

Gasbesvär

Många upplever att magen låter betydligt mer i samband och mellan måltider efter en viktoperation. Ljud från mag-tarmkanalen är helt normalt men stora mängder gaser kan ge knip samt vara besvärligt i sociala sammanhang. Gasbildande livsmedel kan ge obehag och det är individuellt hur känslig man är. Livsmedel som kan orsaka besvär är olika sorters kål (blomkål, vitkål, broccoli), lök, baljväxter (ärtor, bönor och linser), kolsyrad dryck samt tuggummi. Även sötningsmedel är gasbildande. Ett tips kan vara att minska ner intaget av dessa livsmedel om besväras av gasbildning.

Några upplever ökad känslighet mot laktos efter operationen vilket också kan orsaka gaser och lös avföring, prova då laktosfria alternativ. Uteslut inte mejeriprodukter då dessa är viktiga källor till både kalcium D-vitamin och protein.

Diarré

En del får besvär med diarré efter operationen. Den lösa avföringen har ofta ett samband med fettintaget. Större mängder fett kan vara besvärliga för tarmen att absorbera och rinner då rakt i genom och kommer ut som illaluktande och ljus avföring som ofta flyter på vattenytan i toaletten. Prova dig fram och se vilken mängd fett just din mage tål. Som ovan nämnt så kan också laktosintolerans ge lös avföring.

Illamående

Illamående kan orsakas av flera olika saker. Om du upplever obehag efter att du tagit dina tillskott så kan det vara klokt att försöka att ta dem tillsammans med en måltid eller sprid ut doserna över dagen och att undvika att ta dem på tom mage. Förstoppning kan också orsaka illamående, likaså om man äter för mycket mat eller för snabbt.