Kost och hälsa,  Träning och fysisk aktivitet

Dietisten tipsar om mat inför träning!

Eftersom mat ger bränsle till kroppen är det naturligt att tänka att det är viktigt att äta före träningen. Det är inte riktigt så, utan beror på vad man vill uppnå.

Vill man prestera på topp kan det vara positivt att äta ett huvudmål ca 1-3 timmar innan träning, alternativt att man fyller på med ett mellanmål strax innan träning. Detta gör att det finns mer energi och näring tillgängligt när man tränar, vilket kan göra att man känner sig piggare och kan prestera på en hög nivå. Detta gäller främst för högintensiv träning med högt tempo, intervaller eller styrketräning.

Vid de flesta träningstillfällen spelar det ingen större roll om man presterar på topp, man får ju träningseffekt ändå. För de flesta beror det främst på hur man känner sig. Vissa kan träna bra utan att äta nära inpå, medan andra känner att de behöver äta något. Detta är delvis en vanesak, så provar man något nytt kan man ge det lite tid.

Vid lågintensiv konditionsträning så har senare års forskning visat att det snarare kan vara en fördel att träna fastande eller att inte äta tätt inpå träningen. Detta beror på att man då lägger större träningsstress på kroppens energisystem, vilket gör att träningseffekten blir större. Det känns tuffare men kan alltså ge bättre effekt på sikt. Om man behöver äta före träningen eller inte beror alltså på vad man ska uppnå.